середа, 25 лютого 2015 р.

Оформлення стенду з охорони праці


Матеріал до уроку-застереження на тему "Вплив комп'ютера на фізичне та психічне здоров'я людини"
Ученими було доведено що комп'ютер найнебезпечніший серед інших електронних речей нашого побуту. На наше здоров'я в першу чергу впливають електромагнітние хвилі. Крім етого також впливає час, який Ви проводите за комп'ютером, кількість комп'ютерів, які зібрані в одному приміщенні, а також освітлення. 
. Негативні фактори, які впливають на людину за комп’ютером:
-           сидяче положення протягом тривалого часу;
-           електромагнітне випромінювання;
-           перевантаження суглобів кистей;
-           підвищене навантаження на зір;
-           стрес у разі втрати інформації. 
Сидяче положення
Людина за комп’ютером сидить у розслабленій позі, однак унаслідок статичності вона є вимушеною й неприємною: напружені м’язи шиї, голови, рук, спини. Результатом напруження м’язів і відносної статичності пози може стати остеохондроз, а у дітей — сколіоз. Під час тривалого сидіння за комп’ютером між сидінням стільця й тілом розвивається ефект теплового компресу, що приводить до застою крові в тазових органах. Наслідком цього можуть бути  захворювання, у разі яких потрібно тривале й малоприємне лікування. Крім того, малорухливий спосіб життя часто призводить до ожиріння.
 Електромагнітне випромінювання
Питання про вплив електромагнітного випромінювання на організм людини є складним, йому присвячені тисячі наукових статей. Результати досліджень свідчать про шкідливий вплив усіх діапазонів довжин хвиль на організм людини. Сучасні монітори з кінескопами, а тим більше рідкокристалічні монітори, стали значно безпечніше для здоров’я, ніж монітори десятирічної давнини. Однак в усіх випадках залишається низькочастотне електровипромінювання від електродвигунів, трансформаторів. Наслідки:  зміни стану організму людини, за яких він стає більш уразливим для шкідливих факторів іншої природи, наприклад вірусів.
 Перевантаження суглобів кистей рук
У пальцях рук унаслідок постійних ударів по клавішах виникає відчуття слабкості, оніміння й «мурашок» у подушечках. Це може призвести до ушкодження суглобного й зв’язкового апарата кисті, а надалі захворювання кисті можуть стати хронічними. Потійно треба  додержуватися нескладних рекомендацій з організації свого робочого місця й режиму роботи, зокрема щогодини робити короткі перерви, під час яких виконувати комплекс вправ для кистей рук.
 Підвищене навантаження на зір
Зорова система людини погано пристосована до розглядання зображення на екрані монітора. Очі реагують на найдрібнішу вібрацію тексту або картинки, а тим більше на мерехтіння екрана. Перевантаження очей призводить до втрати гостроти зору, очі починають сльозитися, з’являється головний біль, стомлення, двоїння зображення. Це явище одержало назву «комп’ютерний зоровий синдром». Уникнути його допоможе дотримання основних правил гігієни зору: комфортне робоче місце; гімнастика для очей.
 Стрес у разі втрати інформації
Далеко не всі користувачі регулярно роблять резервні копії важливої інформації. Але ж і віруси не дрімають, і жорсткі диски кращих фірм ламаються, і найдосвідченіший програміст може іноді натиснути не ту кнопку... У результаті стресу, викликаного втратою важливої інформації, траплялися й інфаркти.
Тривала робота за комп’ютером призводить до змін у вищій нервовій діяльності, ендокринній, імунній і репродуктивній системах, позначається на зорі й кістково-м’язовому апараті людини. Тривалі й стійкі зміни, як правило, завдають шкоди організму.

Немає коментарів:

Дописати коментар